Ontdek de omgeving

Dé aanraders van het huis!

OM TE DOEN

activiteiten in de omgeving

WAT TE BEZOEKEN

In de omgeving vindt u een variëteit aan musea.

WAAR KUNT U ETEN

restaurants in de omgeving

De Zuidwesthoek

Een gebied vol bijzondere landschappelijke en cultureel-historische kenmerken. Súdwest Fryslân kenmerkt zich door verschillende landschappen, uitzichten en recreatiegebieden. De IJsselmeerkust typeert zich met haar graslanden, rietvelden, moerassen en schelpenbanken. Een deel van de kuststrook is eigendom van en in beheer van Natuurmonumenten. Aan de Zuidwestkust liggen oude havenstadjes als Stavoren, Hindeloopen en Workum en typische vissersdorpen als Laaxum, Molkwerum en Gaast. De Friese meren bieden watersportliefhebbers en natuurliefhebbers veel mogelijkheden. Vanuit Warns geeft het Johan Friso kanaal toegang tot de Friese meren en het IJsselmeer. Op fietsafstand vindt u de bossen van Gaasterland en van daaruit aansluiting op het uitgebreide fietspadennetwerk dat Gaasterland rijk is. Gaasterland heeft een kleinschalig, halfopen landschap. Dat levert plekken op die, met dank aan de hoogteverschillen ineens prachtige vergezichten op het IJsselmeer bieden. Bekende kliffen zijn het Rode Klif, het Mirnser Klif en het Oudemirdumer Klif. Maar, Gaasterland heeft meer. Zo zijn het Rijsterbos en het Coehoornbos bij Wyckel absolute aanraders. Fietsen door het land der Gaasten met zijn glooiende beboste landschap is een bijzondere ervaring. Gaasten is het Friese woord voor de hoogten in Gaasterland die zijn ontstaan tijdens de ijstijd. De fietstocht ‘rondje Gaasterland’ bijvoorbeeld brengt u langs het IJsselmeer, het Rijsterbos en een aantal Gaasterlandse dorpen. Verder kunt u er prachtig wandelen Uitgestrekte landerijen met terpen en dijken herinneren aan het eeuwenlange gevecht tegen het water. Een strijd die tevens vruchtbare gronden en daarmee unieke landschappen heeft opgeleverd.

HEERLIJKE FIETSROUTES

Vanuit Warns vindt u verschillende fietsroutes door Zuidwest Friesland.

Hindeloopen

Aan het IJsselmeer, vroeger Zuiderzee geheten, ligt Hindeloopen, een van de kleinere elf steden, met smalle steegjes, mooie doorkijkjes en oude panden. U vindt er bijvoorbeeld enkele grootschippershuizen met daarachter de typische likhúzen, de zomerhuisjes van de grootschippersvrouw, waarin zij 's zomers met haar kinderen woonde zolang haar man op zee was. Hindeloopen is vooral bekend door de Hindeloopen schilderkunst als ook door haar musea.

Workum

Water speelt vanouds een belangrijke rol in Workum. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was het een belangrijke handelsstad voor de regio. Karakteristiek voor het oude Workum zijn ondermeer de scheepsbouw, visserij en handel- en nijverheid. Bekend is ook het aardewerk: ooit telde Workum verschillende pottenfabrieken. Workum is echter meer dan water, historie, kunst en cultuur. De stad heeft een centrumfunctie voor de regio met voorzieningen als huisartsenpost, tandarts, apotheek, bibliotheek en zwembad. De handelsschepen van weleer zijn moderne jachten geworden en op het gebied van de bouw en het onderhoud ervan zijn verschillende bedrijven in Workum zijn gevestigd. Het belang van de agrarische sector is terug te vinden in de kaasfabriek aan de rand van de stad, die tot de grootste en modernste van Europa behoort.

Lijkt het u wat? Bekijk onze accommodatie.

WEIDS LANDSCHAP

Gaasterland is zonder twijfel een van de mooiste streken van Friesland. Met zijn bossen en kliffen, sfeervolle dorpjes en vaarten is het een inspiratiebron geweest voor heel wat schrijvers, dichters, schilders en andere kunstenaars. Het landschap van Gaasterland is gevormd in de voorlaatste ijstijd, maar werd later door de mens naar zijn hand gezet. In Gaasterland was er veel land-en akkerbouw, maar tegenwoordig veel veeteelt en melkproductie. Vanuit De Hofstee zijn de Gaasterlandse bossen (5 à 6 kilometer) prima bereikbaar.

VOGELS KIJKEN

Dat kan onder andere vanuit vogelkijkhut De Mok ten zuiden van Laaxum, bereikbaar via de oude zeedijk tussen Mirns en Laaxum. Achter de dijk ligt het smalle pad naar de vogelkijkhut. Ook vanaf het uitzichtpunt met vaste kijker op de Oudemirdumerklif ten zuiden van Oudemirdum kunnen tal van vogels worden gespot. Deze plek is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het uitzichtpunt ligt ten zuiden van Oudemirdum aan de Dollen. Er is een parkeerplaats bij het begin van het toegangspad. Een met riet, ruigte en bosjes begroeide plaat vormt samen met nieuwe zandplaten de Mokkebank. Tussen de plaat en de kust ligt een begroeide geul. Het natuurterrein is 66 hectare groot, het watervogelreservaat 1.456 hectare. De Mokkebank is een vogelgebied met grote internationale betekenis. Een kleine greep vogels die u kunt verwachten zijn zwanen, lepelaars, aalscholvers, steltlopers en tussen augustus en oktober duizenden futen. Lijsters, mezen, rietzangers, kleine karekieten en sijzen passeren in enorme aantallen. In najaar en winter treft u veel eendensoorten.

HUUR EEN SLOEP

In de Zuidwesthoek van Friesland kun je varen over de meren en vaarten. Voor de sloepen is geen vaarbewijs nodig. Foto: De Liefde Sloepverhuur

Wat te bezoeken?

Museum Hindeloopen

In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt u kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de interieurs. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed.

Schaatsmuseum Hindeloopen

In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

Jopie Huisman Museum

Workum

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven; het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn veelzijdige oeuvre. Jopie voert u mee in zijn wereld en maakt u deelgenoot van zijn passies

Museum  Markums Erfskip

Workum

De bovenverdieping van dit oude waaggebouw is ingericht als klein museum. Veel 3D modellen van huizen als achtergrond, met interessante voorwerken en goede beschrijvingen. Niet te druk en geen overdaad. Leuke interactieve dingen voor jongeren. Uitstekende presentaties.

Restaurants

In Warns zelf, maar ook in de directe omgeving kunt u een uiteenlopende variëteit van restaurant, eetcafés en bistro's en cafetaria's vinden. Wij hebben voor u een aantal uitgezocht.

Koudum

Koudum heeft een ruim winkelaanbod en een aantal gezellige horecagelegenheden. Accommodaties zijn er in de vorm van campings, jachthavens, hotels, ...

OUDEMIRDUM/RIJS

Oudemirdum en Rijs liggen in het zuid-westen van de provincie Friesland, ook wel bekend als Gaasterland. De dorpen maken vanaf 2014 deel uit van de Gemeente De Fryske Marren. De Friese benaming van het dorp Oudemirdum is Âldemardum en voor Rijs is Riis. Oudemirdum leent zich uitstekend voor toerisme. Aan de IJsselmeerkust heeft Oudemirdum haar eigen strandpaviljoen. In beide dorpen zijn vele eetgelegenheden